Kolędnicy w Sierpcu

Joanna Jureczko-Wilk

publikacja 11.12.2012 16:54

Udostępniana w dziesięciu wnętrzach z przełomu XIX i XX wieku oraz we wnętrzach dworskich wystawa „Boże Narodzenie na Mazowszu” cieszy się dużym zainteresowaniem zwiedzających

We dworach gospodynie dbały o to, by na świątecznym stole nie zabrakło mięsiwa We dworach gospodynie dbały o to, by na świątecznym stole nie zabrakło mięsiwa
Joanna Jureczko-Wilk/GN

W sierpeckim skansenie możemy zobaczyć, jak dawniej obchodzono Boże Narodzenie, jakie wiązały się z nim zwyczaje i co gospodynie podawały na wigilijną wieczerzę. Dawniej, podobnie zresztą jak dziś, przygotowania do świąt Bożego Narodzenia koncentrowały się na przygotowywaniu wigilijnych potraw. Dlatego we wnętrzach zrekonstruowanych chałup, zauważymy składniki niezbędne do wypieku świątecznych ciast: suszone śliwki, orzechy, czy jabłka. W izbach dostrzec można drzewka choinkowe udekorowane ozdobami ze słomy i bibuły, orzechami, jabłkami, czy też wypiekanymi własnoręcznie piernikami. Zanim do Polski dotarły choinki w kątach izb umieszczano snopy niewymłóconego zboża, udekorowane światami, czyli ozdobami wykonanymi z opłatka o różnorodnych kształtach. Tego typu upamiętnianie rolniczego pochodzenia świąt Bożego Narodzenia także można będzie ujrzeć w skansenowskich izbach. Ponadto w jednej z izb znajdują się grupy kolędnicze, które według tradycji odwiedzały gospodarzy sąsiednich domostw. Warto wymienić chociażby grupę z gwiazdą, chłopców z szopką, Trzech Króli oraz Herodów.

Wystawa „Boże Narodzenie na Mazowszu” stwarza okazję do poznania wieczerzy wigilijnej sprzed lat. Nakryte sianem i białym obrusem stoły zastawione wigilijnymi potrawami zdają się już tylko czekać na to, aż zasiądą do nich gospodarze. Zapraszamy zatem do wkroczenia w świat świąt Bożego Narodzenia odległego o ponad sto lat, gdzie pachnie świeżo upieczony piernik, a zimowe wieczory spędza się na kręceniu powróseł. W czasach, gdy potrawy na stole wigilijnym są tak wymyślne, że bardziej przypominają egzotyczne niż rodzime, a choinka jest bardziej przebrana niż ubrana wystawa prezentująca tradycyjne rytuały świąteczne zyskuje wymiar szczególny. Ekspozycja „ Boże Narodzenie na Mazowszu”, jest prezentowana od połowy grudnia do końca lutego.

W okresie zimowym Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu (ul. Narutowicza 64) czynne jest od wtorku do niedzieli w godz. 9-15. otwarte będzie również  26 grudnia. Bilety w cenie: 7 i 12 zł oraz 30 zł bilet rodzinny. Zwiedzanie trwa ok. 3 godz.