Ewolucje na talerzu

Co serwowano w XIX wieku na Wigilię? Co uchodziło za rarytas przez stulecia w Warszawie? Czym były handelki i bawarie? Podpowiada nowa wystawa w Muzeum Warszawy.

akz

|

Gość Warszawski 51-52/2024

dodane 19.12.2024 00:00

Ekspozycja „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” przedstawia osiem wieków historii żywienia powszechnego w Warszawie przez ukazanie typowych potraw, sposobów przygotowywania, przechowywania i podawania posiłków oraz miejsc, gdzie najchętniej spożywano dania. Narracja wystawy rozwija się wokół gotowania w domu i gastronomii miejskiej, akcentując stołeczną kuchnię także jako przestrzeń karmienia zbiorowego, charytatywnego i ulicznego. To wszystko zmieniało się przez stulecia, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne oraz zagospodarowanie miasta.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy